Perşembe, Temmuz 19, 2007

ontheroad_son: paliç/subotica


Paliç, Sırbistan-Macaristan sınırında, köy irisi bir kasaba. Yakındaki Subotica kentinin sayfiye yeri ve adını kıyısında bulunduğu gölden alıyor. Anlatılanlara bakılırsa Subotica, Sırbistan’ın en kozmopolit kentlerinden biri: Sırp, Hırvat, Macar, Yahudi kimlikleri, herhangi bir üst kimliğe de gerek duymadan, iç savaş boyunca bir arada yaşamayı başarmış burada. Paliç ise, tropikal izlenimi veren ormanı, gölü, yeşillikler içindeki lüks villalarıyla, İskandinavya’nın taşra kasabalarını andırıyor ilk bakışta; ama kanında oluk oluk Balkan ruhu akıyor… Lübnanlı nihilist arkadaşım Wael’in gözlemlediği gibi, Avrupa’nın henüz Avrupalılaşmaya teslim olmamış köşelerinden biri.

Milliyetçi kıyım buralarda maya tutmamış, ama yine de gölün bulanık sularının altında bir savaş hatırası yatıyor, Clinton’ın hediyesi olarak. Yalnız Belgrad’ı değil, buraları da etkileyen 1999’daki NATO saldırısında havadan bırakılan bir bomba patlamamış haliyle gölün dibinde duruyor. Bu durum, kimseyi göle girmekten alıkoymuyor elbette.

İşte bu köy/kasaba, her yıl bu zamanlarda küçük ve de sevimli bir festivale ev sahipliği yapıyor: Paliç Avrupa Filmleri Festivali. Bu sene 14’üncü yılı; Istvan Szabo dahil olmak üzere bir avuç sinemacı buraya akmış durumda. Yalnızca akşamları, açıkhavada izlediğimiz filmlere gelince… Onları başka bir yazıya saklayalım, en iyisi.

Etiketler: ,