Pazartesi, Aralık 11, 2006

Reklamcının sanat yağmacısı olarak portresi

Rude Goldberg’i bilir misiniz? Ya da W. Heath Robinson’u? En azından hepimiz onların alaturka versiyonu Zihni Sihir’i yakinen tanıyoruz. Goldberg ve Robinson'ın çizgide yaptıklarını, bir anlamda pratiğe döken İsviçreli iki sanatçı ise daha az tanınıyor: Peter Fischli ve David Weiss. Kinetik enerji ve kimyasal reaksiyonlara dayalı yerleştirmelerle ünlenen ikili, 1987’de bunun filmini de yaptı. 30 dakikalık Der Lauf der Dinge (The Way Things Go), sinema tarihinin en gerilim yüklü filmleri arasındaki yerini aldı. (Filmin bir bölümünü izlemek için >>.)
Şimdi bu zeka ve sabır oyununu paraya havale eden reklamcıların marifetini de bilmek istersiniz o zaman. Honda’nın 2003'te yaptığı The Cog adlı reklam filmini henüz izlemediyseniz, buyrun tıklayınBu tıklama ve izleme eylemiyle şirketin reklam kampanyasına, dolayısıyla filmin bütçesine katkıda bulunduğunuzu unutmadan!
Fischli-Weiss'in çalışmasından açıkça esinlenen bu reklam filmine dair verilen bilgilere güvenmek gerekirse: Tek planda çekilen 2 dakikalık filmde hiç bir bilgisayar grafiği, dijital numara, efekt, vs. -bir yerde ufak bir renk ayarı dışında- kullanılmamış. Reaksiyonların hepsi izlediğimiz şekilde, gerçek zamanlı olarak gerçekleşiyor. Düzenek için, iki adet Accord arabanın parçaları kullanılmış.
Film için, tam 606 çekim yapılmış. İlk 605 çekimde genellikle çok minik hatalar yüzünden başa dönülmüş; her seferinde düzenekler yeni baştan kurulmak zorunda kalınmış. Tahmin edeceğiniz gibi, haftalarca gece gündüz çalışan çekim ekibini afakanlar basmış. Prodüksiyon toplam 3 ay sürmüş.
Maliyetine gelince: 6 milyon dolar! Film Internet tarihinin en çok indirilen filmi haline gelerek kısa zamanda kendini amorti etmiş. Eh, ne de olsa onu bunca insana izletmek için şirket cebinden tek kuruş harcamıyor.
Bu arada... Fischli ve Weiss'in yapımcıları reklamda Der Lauf der Dinge'e hiçbir şekilde referans verilmemesine tepki gösterdi.
Dava açma girişiminde bulundu, ama küçük bir İsviçreli firma olarak Honda'ya kafa tutamadı. Honda bilindiği gibi bu yolda ilerlemeye devam etti, Civic için koro tarafından üretilen ses efektleri esprisini geliştirdi.

Bonus: Bu kadarı kesmediyse, Der Lauf der Dinge’in Japon versiyonlarına buyrun