Salı, Şubat 26, 2008

Kimse barıştan söz etmiyor!

İbranice’nin yaşayan en büyük şairlerinden biri, Aharon Shabtai, 2006’daki Temmuz Savaşı sırasında, ülkesi İsrail Lübnan’a bomba yağdırırken şu cümleyi telaffuz etme cesaretini göstermişti: “Umarım ordu savaşı kaybeder; işte ancak o zaman daha akılcı, daha insani, daha tutkulu olacağız ve diğer insanlarla birlikte yaşama imkanı bulacağız.”
Bir de şöyle bir şiir yazmıştı: “Savaş zamanı / köylerden yanayım / camilerden / bu savaşta / Şii ailesinden yanayım / Tyre’den / anneden / büyükbabadan / minibüsteki sekiz çocuktan / beyaz ipek eşarptan yanayım.”
Şu aralar, benim ülkemde kimse barıştan söz etmiyor. Lanetlenmeyi göze alan bir avuç kalem dışında; rotatifler, uydu antenleri, manşetler savaşı bize milli maç aktarır gibi aktarıyor. Ve artan skorlara alkış tutmamız bekleniyor. Savaş makinasının en ufak bir insani reflekse tahammülü yok...
Oysa daha ta ne zaman, “Savaş, barışın sorunlarından korkakça bir kaçıştır yalnızca,” demişti Thomas Mann. Bir başkası, Bertrand Russell: “Vatanperverler, nedense hep vatan için ölmekten söz eder; vatan için öldürmekten değil.”
Biz de vatan için öldürüyoruz ha bire, insan öldürenlerin kötü bir şey yaptığını anlatmak için.

Etiketler: ,

4 yorum:

Blogger özgün diyo ki...

bülent ersoy bile "halkı askerlikten soğutmak" gerekçesiyle suçlanıyorsa daha neler neler olur bu ülkede. halkı askerlikten soğutmakmış. halkını koyun yerine koyan ve "insan gibi" konuşan insanlar tarafından kandırılacağını sanan her bir kimseye "allah hepinizin belasını versin" diyor, saygılar sunuyorum..
http://www.ntvmsnbc.com/news/437313.asp

28 Şubat, 2008 21:31  
Blogger patrick diyo ki...

aslında biryerlerde barıştan sözediliyor.Kahve köşelerinde yapılan dünyayı kurtarma operasyonları kadar sadece.Verilen can ya şehitten ya kelleden.Akanın kan olduğu ölenin can olduğu kimin umrunda.Giden can ya bizden ya bizden...

03 Mart, 2008 19:13  
Blogger gadjo diyo ki...

cien anos...; son olaylarla iyice anlaşıldı ki, türkiye'de halkı sadece askerlikten değil "savaştan soğutmak" da suç!

patrick; bloga hoşgeldin... ekleyecek fazla bir şey yok. ölüseven bir toplumuz vesselam.

04 Mart, 2008 01:51  
Blogger patrick diyo ki...

teşekkürler...

Yazılarınız,alıntılar vs vakit ayırmaya değer.

04 Mart, 2008 10:40  

Yorum Gönder

<< Home